Jag gjorde mina första sånger redan i 10-årsåldern… 

Som intensivast var mitt komponerande åren 1980-1990…

  • * * *
  • * * *

5 november 2023 publicerades Video nr 1 av 20 på YouTube.  Länkar:

Peter Palm – LÅTSKATT nr 1 – Musikvideo 1980-82 – 9 spår     (Publicerad 5 november 2023)

Peter Palm – LÅTSKATT nr 2 – Musikvideo 1980-82 – 8 spår      (Publicerad 10 december 2023)

Peter Palm – LÅTSKATT nr 3 – Musikvideo 1982-97 – 12 spår     (Publicerad 7 januari 2024)

Peter Palm – LÅTSKATT nr 4 – Musikvideo 1980-91 – 7 spår      (Publicerad 4 februari 2024)

Peter Palm – LÅTSKATT nr 5 – Musikvideo 1981-93 – 12 spår     (Publicerad 3 mars 2024)

Peter Palm – LÅTSKATT nr 6 – Musikvideo 1981-93 – 7 spår        (Publicerad 1 juni 2024)

Peter Palm-VÅRFLOD – LÅTSKATT nr 7 – Musikvideo 1983-84 – 7 spår          (Publicerad 6 juni 2024)

Peter Palm-VÅRFLOD – LÅTSKATT nr 8 – Musikvideo 1983-84 – 8 spår            (Publicerad 14 juli 2024)

  • * * *

(Att leva med) Den vackra pulsen    Denna sång komponerade jag 10+11 april 1984 och inspelningen är gjord år 1990. Denna video lade jag upp på You Tube den 1 juni 2012 och det var då min musikdebut på Internet!

Klart vatten   Denna sång är komponerad och inspelad i mars 1981. Inspelningen är gjord med en primitiv tvåkanals rullbandspelare. Gitarrsolona är inspelade i förväg på en mindre kassettbandspelare som jag tryckte igång under gitarrpålägget! Gällde att trycka i rätt ögonblick för taktens skull. Så långt från förfinad studioteknik man kan komma. Ändå: Det tunga riffet kryper under skinnet och den nakna känslan är påtaglig och avsiktlig.

Under jorden (jag ser dig)   Denna drömlika sång är komponerad och inspelad i april 1981. Inspelningen är gjord på en tvåkanals rullbandspelare. Fotografiet är tagit i min första egna lägenhet   (en etta på sextio kvadrat) där dagsljuset lyser in på det ännu omöblerade hemmet.

Found me a horse   Denna poppiga sak är komponerad och inspelad i april 1982 på en tvåkanals rullbandspelare. Inspelningen är gjord i en replokal i Balsta (Hagnestahill) i Eskilstuna. Trummorna hanteras av min gode vän Göran Ramberg. Detta är en förlängd videoversion (finns en som är 21 sekunder kortare) eftersom jag filmade en levande häst i somras och gärna ville ha med den sekvensen i slutet. Enjoy!

Rosenröda hjärtan   Denna rocklåt är komponerad och inspelad i februari 1982. Den är gjord på en tvåkanals rullbandspelare i en replokal i Balsta (Hagnestahill) i Eskilstuna. Trummor (spelade av Göran Ramberg) och gitarr inspelade på ena kanalen och därefter sång och gitarrpålägg på den andra kanalen. Videon är inspelad i november 2011 och januari 2012 i Stockholm.  (När jag lade upp denna video på YouTube 17 juni 2012 var det min femte musikvideo och mitt sammanlagt 30:e YouTube-klipp.)

Cool   Detta stillsamma instrumentala stycke är inspelat i juni år 1997 på en Roland Musikbox. Filmen är gjord från Mariaberget i Stockholm 10 december 2011, samtidigt som Nobelfestligheterna pågår i Stadshuset på andra sidan Riddarfjärden.  Enjoy!

Vårflod: Fritt fall.   Denna feelgood-låt är den första låt jag och bandet Vårflod spelade in i inspelningsstudio i Eskilstuna. Jag upptäckte en synt i vår replokal som vi delade med andra band (och där Kent repade flera år senare) och slog mig ner och spelade två av de tre ackord jag kunde. Utifrån det gjorde vi låten och jag skrev den ljusa och livsbejakande texten. Att gå in i studion och som första låt höra musiken i hörlurarna och sedan lägga på min sång, ja, det var rent himmelskt! (Text: Peter Palm. Musik: Peter Palm / Kjell Hesselgren / Göran Ramberg. Sång, gitarr, syntmelodi: Peter Palm. Synt: Göran Ramberg. Trummor: Kjell Hesselgren. Bas: Peter Udin. Inspelat i Pop-Music Studio i Eskilstuna, 23 april 1983.) Jag minns att teknikern var eld och lågor och älskade låten. Han pratade om Pink Floyd och andra hedrande referenser. Enjoy!

Techno 441.    När Nirvana och grunge-vågen slog till i början av 1990-talet var jag entusiastisk och lyssnade flitigt på alla nya metal och rockband i dess efterföljd. Skaffade mig till och med ett pipskägg för att hedra banden som kom med en massa ny energi. Men, i mitten av 1990-talet började jag tröttna på elgitarrer och behövde något annat för en period. Jag upptäckte technomusiken. Och med hjälp av en liten Roland musikbox gjorde jag detta technoinfluerade stycke, egentligen mitt enda i denna musikstil. Enjoy!

Vaken.   Efter ett mycket traumatiskt missfall i december 1989 lade jag – under det kommande dryga året fram till våren 1991 – hela min själ, mitt blod och all min kraft i komponerandet av rockmusik. Jag var bland annat inspirerad av all den tyngre rockmusik som jag lyssnat på under andra halvan av 1980-talet (mina första år i Stockholm), så som Iron Maiden, Metallica, WASP, Saxon, Slayer och en nyarg Alice Cooper. Det blev drygt 20 låtar som jag är mycket stolt över och som är det bästa jag gjort. Mina tydligaste förebilder till de drygt 20 låtarna var “John Lennon / Plastic Ono Band” från 1970 och Lou Reeds “The blue mask” från 1982. Ville nå samma nakna råhet. Jag lyckades! So, if you don´t like this, you´re no friend of mine! Enjoy!

It isn’t there   I wrote and recorded this popgem in march 1979, only 21 years old. It smells like…summer! Enjoy!   /   Denna lilla pop-pärla spelade jag in i slutet av 70-talet som 21-åring. Den är min 10:e musikvideo på Youtube. Ha det gott!

Floodforce: Up close   This is a laidback rocker with nice lyrics. Enjoy!   /    Bakgrund till låten: Den 22 augusti 1996 kom min gode vän Göran Ramberg hem till mig i min dåvarande lägenhet på Jämtlandsgatan i Vällingby i västra Stockholm. (Vi hade spelat i samma rockband ett antal år tidigare.) Jag plockade upp den akustiska gitarren och påbörjade några ackordsföljder och han började spela på den elektriska gitarren. Tillsammans gjorde vi musiken. Den engelska texten – som delvis handlar om mitt eget skapande (”my mission”) – gjorde jag löst baserad på en egen dikt. När dagen gick mot sitt slut var låten klar. Snabbt och effektivt. Enjoy!

Livet   Sanningen om livet? Nej, detta är verkligen ingen schlagertext.  Men, för alla som inte känner mig, kan jag avslöja att jag i grund och botten är en totalt obotlig romantiker. :-)

Vårflod: Sjunker ner   Andra (och sista) gången vi i bandet Vårflod gick in i en inspelningsstudio var en helg i juni år 1984 i Balsta, Hagnestahill, i Eskilstuna. Vi spelade in fem låtar, bland annat denna: ”Sjunker ner ”. Text: 18+21 nov 1983  (Peter Palm) Musik: 11 okt 1983 (Peter Palm / Göran Ramberg / Kjell Hesselgren ). Inspelningen är gjord i Pegasus Studio 16+17 juni 1984. Peter Palm: Sång och gitarr. Göran Ramberg: Gitarr och solo. Christer Larsson: Bas. Tomas Härås: Trummor. It’s rock and roll! Släng er i väggen, Kent! Vi var först och bäst.

Floodforce: Silence    Spacerock? We recorded this rocker in Stockholm in the summer of 1997. It was one of eight tracks on the cassette ”Dive and shine”. All instruments & lyrics & music: Floodforce. Enjoy!   /   Min gode vän Göran Ramberg köpte en liten Roland musikbox i mitten av 1990-talet, vilket gjorde att han och jag började komponera låtar igen efter ett uppehåll på nästan 10 år. Under åren 1996-97 spelade vi in cirka 15 låtar. 8 av dessa utgjorde kassetten ”Dive and shine” med release i december 1997. Här är en av låtarna från kassetten; ”Silence”. Enjoy!

Viken    Denna musikvideo är inspelad en kall och regnig dag (14 mars 2017) på exakt samma plats där jag skrev låttexten, 27 år tidigare: På en klippa i Kristineberg i Stockholm, med utsikt mot Tranebergsbron. Text & Musik & Instrument: Peter Palm. Låten är tidigare publicerad som sista spår på kassetten “Peter Palm 2” (dec 1991). Refrängen: “Livet drar förbi som en spegel / och du möter din blick / Drar snabbt förbi som en spegel / och sedan finns inget mer”.

  Citat från min bok “Sångtexter” (2011, Vulkan):

  Kommentar: ”Vågen”, ”Vaken” och ”Viken” är tre snabba rocklåtar vars texter jag skrev samma dag, inom loppet av endast 2½ timme. Det började med att jag på morgonen 26 september 1990 vaknade i min dåvarande andrahands-lägenhet i Kristineberg (på Kungsholmen i Stockholm) med en fruktansvärd ångest. Panikslagen och vilsen gick jag ner till vattnet (för att lugna nerverna) med utsikt över Tranebergsbron. Där började texterna forsa ur mig. 2½ timme senare var jag tömd och tom, men med tre nya rocklåtar klara. Och panikångesten var som bortblåst.

Det enkla   En av mina vackraste sånger i mycket enkelt framförande. Komponerad som 25-26-åring under åren 1983-84. En ljus och välkomnande sång om att födas och om att börja om på nytt.

Tillbaka    En känsloladdad rocklåt om rastlöshet, frihet och relationer. Komponerad i slutet av det personligen totalt omtumlande året 1986, då maj-juni-juli-perioden innebar höjdpunkten i mitt liv. Kanske längtar jag ständigt (och i låttexten) tillbaka till den livshöjdpunktens magi. Avgörande textrader i sången:  Kärlek och Beroende / Kärlek och Frihet / Ska vi någonsin klara ut det? Detta är min 75:e publicerade video. (Också med många fina bilder!) Publicerad på YouTube 10 april 2020. Enjoy!

Gåtan + Ön   Två rocklåtar med tyngd från 1990! 15 november 1989 avslutar jag min science fiction-roman ”Andra sidan ån”, som jag arbetat med under hela året och beslutar mig  därefter för att ta en paus från det romanförfattande som intensivt upptagit mig under de föregående fem åren. (Pausen blir 1½ år lång.) Senare samma dag får jag beskedet att jag är blivande pappa och livet vänds upp och ner. Missfallet drabbar i slutet av december och jag lägger all min sorg, kraft, energi, känsla och liv i musiken. Under det kommande dryga året komponerar jag ett tjugotal sånger och skapar två rockkassetter som enligt min mening är det bästa jag någonsin gjort. Här är två av dessa rocklåtar; ”Gåtan” och ”Ön”. Båda komponerade i april år 1990. (Inspelningen är gjord i Kristineberg i Stockholm på en 4-kanals portastudio.)

Svart eller vitt    Denna poplåt komponerade jag 26 juni 1983 och denna inspelning är från den dagen. (Slutsekunderna är från Ulriksdal i Solna i juni 2020.) Min x-flickvän tyckte att detta var en hitlåt. Haha, det har jag verkligen ingen aning om! Men, den var rolig att spela in – enkelt och snabbt som vanligt – då, när jag gjorde den som 25-årig ung man i juni 1983. Detta är min 19 musikvideo och min 99:e YouTube-video. Enjoy the pop music!


Amuse-Mix (Sex låtar: ”The sun”, ”Silence”, ”Fritt fall”, ”Vaken”, ”Viken” och ”Den vackra pulsen”)   Detta urval är gjort för att kännas representativt för all den musik jag gjort genom åren. Det är också personliga favoriter som alla känts lustfyllda att komponera och spela in. The Sun och Silence är två av de låtar som jag och Göran Ramberg gjorde under åren 1996-1997 i hans hem i Stuvsta, södra Stockholm. Fritt fall gjorde vi i en inspelningsstudio i Eskilstuna i april 1983 och det var första gången i studio och första låten – och att lägga på sången med musiken i hörlurarna var en rent himmelsk upplevelse. Vaken och Viken är komponerade på samma dag i september 1990 och speglar mörka känslor på ett vis som jag är väldigt nöjd med. Den vackra pulsen-sången komponerade jag i april 1984 och är en av mina vackraste sånger. Detta är min 100:e YouTube-video!

Min bok ”Sångtexter”  innehåller de allra flesta av mina sångtexter (111 stycken!) från åren 1980-1997! Boken finns här!