Jag gjorde mina första sånger redan i 10-årsåldern… 

Som intensivast var mitt komponerande åren 1980-1990…

 

 

 

(Att leva med) Den vackra pulsen    Denna sång komponerade jag 10+11 april 1984 och inspelningen är gjord år 1990. Denna video lade jag upp på You Tube den 1 juni 2012 och det var då min musikdebut på Internet!

 

Klart vatten   Denna sång är komponerad och inspelad i mars 1981. Inspelningen är gjord med en primitiv tvåkanals rullbandspelare. Gitarrsolona är inspelade i förväg på en mindre kassettbandspelare som jag tryckte igång under gitarrpålägget! Gällde att trycka i rätt ögonblick för taktens skull. Så långt från förfinad studioteknik man kan komma. Ändå: Det tunga riffet kryper under skinnet och den nakna känslan är påtaglig och avsiktlig.

 

Under jorden (jag ser dig)   Denna drömlika sång är komponerad och inspelad i april 1981. Inspelningen är gjord på en tvåkanals rullbandspelare. Fotografiet är tagit i min första egna lägenhet   (en etta på sextio kvadrat) där dagsljuset lyser in på det ännu omöblerade hemmet.

 

Found me a horse   Denna poppiga sak är komponerad och inspelad i april 1982 på en tvåkanals rullbandspelare. Inspelningen är gjord i en replokal i Balsta (Hagnestahill) i Eskilstuna. Trummorna hanteras av min gode vän Göran Ramberg. Detta är en förlängd videoversion (finns en som är 21 sekunder kortare) eftersom jag filmade en levande häst i somras och gärna ville ha med den sekvensen i slutet. Enjoy!

 

Rosenröda hjärtan   Denna rocklåt är komponerad och inspelad i februari 1982. Den är gjord på en tvåkanals rullbandspelare i en replokal i Balsta (Hagnestahill) i Eskilstuna. Trummor (spelade av Göran Ramberg) och gitarr inspelade på ena kanalen och därefter sång och gitarrpålägg på den andra kanalen. Videon är inspelad i november 2011 och januari 2012 i Stockholm.  (När jag lade upp denna video på YouTube 17 juni 2012 var det min femte musikvideo och mitt sammanlagt 30:e YouTube-klipp.)

 

Cool   Detta stillsamma instrumentala stycke är inspelat i juni år 1997 på en Roland Musikbox. Filmen är gjord från Mariaberget i Stockholm 10 december 2011, samtidigt som Nobelfestligheterna pågår i Stadshuset på andra sidan Riddarfjärden.  Enjoy!

 

Vårflod: Fritt fall.   Denna feelgood-låt är den första låt jag och bandet Vårflod spelade in i inspelningsstudio i Eskilstuna. Jag upptäckte en synt i vår replokal som vi delade med andra band (och där Kent repade flera år senare) och slog mig ner och spelade två av de tre ackord jag kunde. Utifrån det gjorde vi låten och jag skrev den ljusa och livsbejakande texten. Att gå in i studion och som första låt höra musiken i hörlurarna och sedan lägga på min sång, ja, det var rent himmelskt! (Text: Peter Palm. Musik: Peter Palm / Kjell Hesselgren / Göran Ramberg. Sång, gitarr, syntmelodi: Peter Palm. Synt: Göran Ramberg. Trummor: Kjell Hesselgren. Bas: Peter Udin. Inspelat i Pop-Music Studio i Eskilstuna, 23 april 1983.) Jag minns att teknikern var eld och lågor och älskade låten. Han pratade om Pink Floyd och andra hedrande referenser. Enjoy!

Techno 441.    När Nirvana och grunge-vågen slog till i början av 1990-talet var jag entusiastisk och lyssnade flitigt på alla nya metal och rockband i dess efterföljd. Skaffade mig till och med ett pipskägg för att hedra banden som kom med en massa ny energi. Men, i mitten av 1990-talet började jag tröttna på elgitarrer och behövde något annat för en period. Jag upptäckte technomusiken. Och med hjälp av en liten Roland musikbox gjorde jag detta technoinfluerade stycke, egentligen mitt enda i denna musikstil. Enjoy!

 

Vaken.   Efter ett mycket traumatiskt missfall i december 1989 lade jag – under det kommande dryga året fram till våren 1991 – hela min själ, mitt blod och all min kraft i komponerandet av rockmusik. Jag var bland annat inspirerad av all den tyngre rockmusik som jag lyssnat på under andra halvan av 1980-talet (mina första år i Stockholm), så som Iron Maiden, Metallica, WASP, Saxon, Slayer och en nyarg Alice Cooper. Det blev drygt 20 låtar som jag är mycket stolt över och som är det bästa jag gjort. Mina tydligaste förebilder till de drygt 20 låtarna var “John Lennon / Plastic Ono Band” från 1970 och Lou Reeds “The blue mask” från 1982. Ville nå samma nakna råhet. Jag lyckades! So, if you don´t like this, you´re no friend of mine! Enjoy!

 

It isn’t there   I wrote and recorded this popgem in march 1979, only 21 years old. It smells like…summer! Enjoy!   /   Denna lilla pop-pärla spelade jag in i slutet av 70-talet som 21-åring. Den är min 10:e musikvideo på Youtube. Ha det gott!

Floodforce: Up close   This is a laidback rocker with nice lyrics. Enjoy!   /    Bakgrund till låten: Den 22 augusti 1996 kom min gode vän Göran Ramberg hem till mig i min dåvarande lägenhet på Jämtlandsgatan i Vällingby i västra Stockholm. (Vi hade spelat i samma rockband ett antal år tidigare.) Jag plockade upp den akustiska gitarren och påbörjade några ackordsföljder och han började spela på den elektriska gitarren. Tillsammans gjorde vi musiken. Den engelska texten – som delvis handlar om mitt eget skapande (”my mission”) – gjorde jag löst baserad på en egen dikt. När dagen gick mot sitt slut var låten klar. Snabbt och effektivt. Enjoy!

Livet   Sanningen om livet? Nej, detta är verkligen ingen schlagertext.  Men, för alla som inte känner mig, kan jag avslöja att jag i grund och botten är en totalt obotlig romantiker. :-)

 

Vårflod: Sjunker ner   Andra (och sista) gången vi i bandet Vårflod gick in i en inspelningsstudio var en helg i juni år 1984 i Balsta, Hagnestahill, i Eskilstuna. Vi spelade in fem låtar, bland annat denna: ”Sjunker ner ”. Text: 18+21 nov 1983  (Peter Palm) Musik: 11 okt 1983 (Peter Palm / Göran Ramberg / Kjell Hesselgren ). Inspelningen är gjord i Pegasus Studio 16+17 juni 1984. Peter Palm: Sång och gitarr. Göran Ramberg: Gitarr och solo. Christer Larsson: Bas. Tomas Härås: Trummor. It’s rock and roll! Släng er i väggen, Kent! Vi var först och bäst.

Floodforce: Silence    Spacerock? We recorded this rocker in Stockholm in the summer of 1997. It was one of eight tracks on the cassette ”Dive and shine”. All instruments & lyrics & music: Floodforce. Enjoy!   /   Min gode vän Göran Ramberg köpte en liten Roland musikbox i mitten av 1990-talet, vilket gjorde att han och jag började komponera låtar igen efter ett uppehåll på nästan 10 år. Under åren 1996-97 spelade vi in cirka 15 låtar. 8 av dessa utgjorde kassetten ”Dive and shine” med release i december 1997. Här är en av låtarna från kassetten; ”Silence”. Enjoy!

Viken    Denna musikvideo är inspelad en kall och regnig dag (14 mars 2017) på exakt samma plats där jag skrev låttexten, 27 år tidigare: På en klippa i Kristineberg i Stockholm, med utsikt mot Tranebergsbron. Text & Musik & Instrument: Peter Palm. Låten är tidigare publicerad som sista spår på kassetten “Peter Palm 2” (dec 1991). Refrängen: “Livet drar förbi som en spegel / och du möter din blick / Drar snabbt förbi som en spegel / och sedan finns inget mer”.

  Citat från min bok “Sångtexter” (2011, Vulkan):

  Kommentar: ”Vågen”, ”Vaken” och ”Viken” är tre snabba rocklåtar vars texter jag skrev samma dag, inom loppet av endast 2½ timme. Det började med att jag på morgonen 26 september 1990 vaknade i min dåvarande andrahands-lägenhet i Kristineberg (på Kungsholmen i Stockholm) med en fruktansvärd ångest. Panikslagen och vilsen gick jag ner till vattnet (för att lugna nerverna) med utsikt över Tranebergsbron. Där började texterna forsa ur mig. 2½ timme senare var jag tömd och tom, men med tre nya rocklåtar klara. Och panikångesten var som bortblåst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min bok ”Sångtexter”  innehåller de allra flesta av mina sångtexter (111 stycken!) från åren 1980-1997!